eroahdistus selätetty

Kirjoittelin joku aika takaperin siitä, kuinka Soololla on ilmennyt jonkin verran eroahdistusta. Yksi koiranomistajan kamalimmista hetkistä, kun kuulee naapurilta; ”Hei, sun koiras on ulvonut täällä koko päivän, kun oot ollut poissa – ajattelin vain kertoa, että se taitaa kärsiä eroahdistuksesta.

collie

Klunks. Apua. Mitä nyt? Mä jäin heti pohtimaan, mikä voisi olla perimmäisenä syynä tälle yhtäkkiä ilmenneelle ongelmalle. En edes tiedä, oliko ulvominen alkanut jo lähes heti omaan asuntoon muutettuani, vai vasta myöhemmin? Naapurissa asuva koira haukkuu ohikulkijoille jonkin verran, mutta Soolo ei tätä kuitenkaan onneksi yleensä tee, eikä innostu kuultuaan haukkumistakaan.

  Tekijöitä, joiden oletan vaikuttaneen Soolon ahdistukseen:

 • tottunut olemaan koko ikänsä Kingin kanssa, nyt joutuukin olemaan yksin, yhtäkkiä
 • muutto uudelle paikkakunnalle, uusi asunto ja ympäristö –> stressitekijöitä!!
 • seurana on yleensä ollut myös monta kissaa
 • tylsyys pitkinä päivinä
 • liian lyhyet lenkit aamuisin (minäkö aamu-uninen?)
 • hiljaisuus

Aluksi hieman kiertelin ongelmaa ja otin Kingin tänne mun luokseni asumaan muutamaksi viikoksi, isäni ei kuitenkaan tykännyt tästä järjestelystä (Ai miten niin on vaikea elää ilman koiraa, kun on kymmenen vuoden ajan tottunut sen läsnäoloon?).
Kokeilu toki toimi, mutta ei pidemmän päälle – pian Kingi olikin jo poissa..

Aloin myös kiinnittämään huomiota asioihin, joita en aiemmin ollut miettinyt. Soolo tulee ovelle vastaan ihan hirmuisen iloisena, hyppii syliin, nuolee naaman ja ei päästä silmistään. Tulee häseltämään aina eteiseen, kun olen siellä. Kaikki käyttäytyminen ilmentää: Mamma, ethän vain jätä mua? Enkä ollut tajunnut tätä ollenkaan ennen naapurin vinkkiä.

Selailin ympäri nettiä, sain mm. Melissalta monia hyviä vinkkejä eroahdistuksen kanssa elämiseen. Netistä löytyy monia hyviä ohjeita eroahdituksen kanssa painiville, mm. tämä ja tämä.

Selaillessani esille tuli myös Thundershirt -mantteli. Epäilin sen toimivuutta hyvin paljon, mutta mielenkiinto heräsi entisestään saadessani lukea yhä useammasta blogista siitä, kuinka hyvin se oli toiminut. Kävin lopulta vinkkien orjana hakemassa meillekkin sellaisen.

eroahdistus, thunder shirt

Ongelmat ratkesivat samantien. Soolo lähes juoksee syliin, kun kutsun sen luokse aamuisin pukemaan manttelia päälle – sen mielestä se on niin kiva! Oli niin helpottavaa kuulla naapurilta kerrankin poikkeava vastaus jo hieman tutuksi käyneeseen kysymykseen: ”Onko Soolo ulvoskellut kamalasti tänään?”

Oli ihanaa, kun naapuri ei sen jälkeen ollut edes tajunnut, että mulla on koira täällä ollut koko koulupäivän yksin. Koira ei ollut ulvonut välillä ollenkaan, vaan ollut ihan nätisti. Soolon käyttäytyminen lähtiessä ja kotiin tullessa on myös rauhoittunut huomattavan paljon.

— En kuitenkaan halua ylistää näin paljoa pelkkää manttelia, vaan varmasti isoina osatekijöinä on olleet myös päällä oleva TV, Soolon lukitseminen vain yhteen huoneeseen, piilotetut namit ympäri huonetta (+ limppapulla täynnä naksuja!), mehukkaat luut ym..

Mielestäni me päästiin tästä ongelmasta melko helposti yli ja nyt jatketaan tällä rutiinilla. Välillä pyrin jättämään Sooloa lyhyiksi ajoiksi myös koko taloon yksikseen, jotta tottuisi siihenkin taas.
Olen lueskellut niiiin monesti paljon vaikeammista tapauksista ja ennen tuntui, että ihmiset jollakin tapaa ylireagoivat näihin juttuihin – mutta parhaitenhan tämänkin asian hoksaa, kun osuu omaan nillkkaan.
Saa myös nähdä, mitä tapahtuu ensi syksynä, kun todennäköisesti muutetaan taas eri kämppään. Nyt ei kuitenkaan tarvi murehtia!:)

soolo
Soolo 3 vuotta sitten, vuoden vanhana. Kai se on vähän miehistynyt?

5 vastausta artikkeliin “eroahdistus selätetty”

 1. Hei öö öö tulihan tässä mieleen, että olis fiksumpaa jättää radio päälle, ei telkkaria! Telkkari vie julmetun paljon sähköä, ja koirallehan riittää pelkkä ääni, kuvaa tuskin tarvitsee.

  Tuli vaan mieleen sellanenki kauhutarina kun vielä asustelin äitin luona ja sielä kirjaimellisesti räjähti telkkari (ei nyt tuusan nuuskaks tietenkää, mutta se posahti sisältä)! Telkkari oli paljon päällä ja eräänä päivänä se otti ja päätti että nyt tämä sopimus on loppu..

  Meidän koiralle on ainakin aina riittänyt ihan radio kun se on yksinään. 🙂 Jos sulla ei ole radiota, niin sellanen ei oo kauheen iso sijotus, se vie vähemmän sähköä ja on turvallisempi jättää ”yksinään” päälle moneksi tunniksi! 🙂

 2. Hei toi olikin hyvä ajatus!! Onhan se toki omissakin aivoissa joskus käynyt, varsinkaan kun tuo mun telkkari ei kaikenlisäksi oo ihan sitä uusinta mallia.. Ei kyl kieltämättä olis kauheen kiva, jos posahtaisi 😀
  Mulla ei kyllä edes ole tällä hetkellä radiota, mutta täytyy sellanen tosiaan varmaan hankkia tai kaivaa isän luota jostakin vanhoista tavaroista. 😀

 3. Mä en ollut kuullutkaan tosta thundershirt-manttelista ja pitikin heti googlettaa, miten se toimii. Uskomatonta, että tollainen voi toimia, mutta kätevää toki! Mietin heti, että pitäs itekin ehkä jossain kohtaa hankkkia, jos toi tosiaan toimii niin hyvin, kuin väitetään 🙂

  Masa ei pode varsinaisesti eroahdistusta, siitä on tosin nyt jäänyt kiinni, että saattaa aika pian ihmisten lähdön jälkeen ulvoa 2-4 krt, mutta sitten se lakkaa. Saattaisi naapureilla tosiaan mennä hermot, jos siellä koko päivän ulvois. Mutta muutoin se on jossain tilanteissa tosi levoton, jos joutuu odottamaan ja saattaa itkeä ihan koko ajan, mikä on todella raskasta kuunneltavaa. Esim jos se on tallilla pakko sitoa joko ulos tai tallissa sisällä odottamaan hetkeksi niin se itkee koko ajan ja sitä ”Vinku-Iitan ininää” ei kyllä jaksais kuunnella kukaan. En oo saanu sitä loppumaan kieltämisellä enkä huomiotta jättämisellä enkä millään. Tosin en ole jaksanut asiaa kovin paljon operoida, koska nämä tilanteet ovat sen verran harvinaisia, eikä mitään jokapäiväistä. Mutta tollainen mantteli voisi olla näppärä näihin odotteluhommiinkin, joten kiitos vinkistä 🙂

 4. Jep, mäkin kyllä ihan totta yllätyin! Onhan toki mahdollista, et toi oli vaan jonkinlainen stressireaktiosarja, jonka lauettua Soolo olisikin tottunut vaan olemaan itekseen myös 🙂

  Mä en osaa sanoa, miten hyvin tuollaisiin odotteluhommiin mantteli toimisi, itse en ala ainakaan niihin kokeilemaan tällä erää.
  Meillä on siis myös aiemmin ollut samankuuloisia juttuja, pienissä määrin on edelleen, mutta niihin pääsee niin helposti puuttumaan komentamalla ja kertomalla, että taivas putoo niskaan, jos ei oo hiljaa – mä en vaan ole ihan alusta asti osannut olla yhtä tiukka noissa tilanteissa.

  Soololla nuo olivat kumminkin vaan lähinnä sellaista komentamista, että ”tuu äiti hakee mut heti pois täältä!!! mä haluun tehä!!! täällä on tylsää!!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *