colliehaaste

Sain Ilonalta tälläisen colliehaasteen, seuraavaksi haaste lähtee eteenpäin Tiinalle&Pokolle!

1. Miten päädyit ottamaan collien?
Meillä oli ollessani parivuotias Nella -collie, joka kuitenkin jäi auton alle tosi nuorena :(. Vanhempien erotessa isäni ehdotti, että voitaisiin hankkia meille koira, sai tytön ajatukset aivan muualle. Tämän jälkeen kinusin isän viemään kirjastoon, ahmin ja lainasin sieltä kaikki mahdolliset koirakirjat, jotkut moneenkin kertaan. Kuvittelin tietäväni kaiken tarvittavan!
Rotuvalinta oli kuitenkin selvä, ei sitä mietitty sen enempää – Nella oli ollut collie, niin seuraavankin täytyisi olla!

2. Mitä ominaisuuksia tahtoisit colliessa rotuna parantaa?
Liian paljon näkee vieläkin arkoja, pelokkaita collieita. Nämä ehdottomasti pois. Samoin haluaisin hieman parempaa hermorakennetta, taisteluhalua ja kaikenlaiset alusta-arkuudet pois! Näihin ei voi vaikuttaa muuten, kuin kasvattajien jalostuvalinnoilla ja sillä, että ihmiset ottavat selvää koiriensa ominaisuuksista kouluttamalla niitä.
Yhden aran collien omistaneena en toivo saavani enää toista samanlaista, vaikka se koira jos mikä, opetti mulle ihan äärettömän paljon tästä elämästä koirien kanssa. Osaan nyt nauttia, kun mulla on kaksi koiraa, joiden kanssa elämä on todella helppoa. Ei tarvitse koskaan miettiä, mitenhän se haukku nyt selviää mistäkin tilanteesta.

3. Onko koirasi mielestäsi sellainen, kuin kuvittelitkin collien olevan? Yllättikö jokin?
Molemmat ovat aika erilaisia, mutta kuitenkin niin samanlaisia. Sain Soolosta sellaisen koiran, jota olin juuri toivonutkin. Unelmoinut pitkään omasta ”lassiesta”. Yllätti se, kun koirasta löytyikin potkua ja sille pitää asettaa selvät rajat. Aiempi koira oli mennyt paniikkiin ja lukkoon, jos sitä vähän kuritti, mutta nää lähinnä innostuu siitä tai ei ota mua yhtään tosissaan. Oli vähän opettelemista, että mitenkäs nyt tehdään. Heti pari viikkoa sen jälkeen, kun pentu tuli taloon, paniikkipuhelua kasvattajalle ”apua mitä mä teen tää puree kokoajan ja riehuu eikä päästä irti” ?!?!?

4. Oletko miettinyt, tuleeko seuraavakin koirasi olemaan collie, vai jotakin muuta rotua?
Ennen Keijon ottoa mietin, että haluaisin kokeilla jotakin muuta rotua – kokea, olisiko se jotenkin erilaista ohjata aivan erilaista koiraa. Lopulta päädyin kuitenkin collieen, en osannut vaihtaa. Olisi ollut iso työ tutustua uuteen rotuun, miettiä sukuja ja kasvattajia, josta haluaisi koiran.
Saa nähdä, mikä seuraava koira tulee olemaan. Siihen on vielä paljon aikaa. Varmaan collie.
Laumanvartijaa ollaan kuitenkin harkittu tänne maalle isän luoksi, pyreneittenkoira haaveissa.


5. Mikä on koirasi huonoin puoli (yksi ominaisuus)?
Soololla en tykkää varmaankin sen haukkuherkkyydestä/komentamisesta, kun käy ylikierroksilla. Ei kykene silloin keskittymään. Keijosta en keksi tällä hetkellä ihmeitä, no okei, se käy välillä treeneissä käteen kiinni kun alkaa kuumeta liikaa ja se sattuu XD.

6. Entä paras puoli (yksi ominaisuus)?
Soololla sähäkkyys – aina välittömästi mukana! <3 Keijolla tasapainoisuus, se on tsillisti joka paikassa. 7. Millaisissa tilanteissa koirasi haukkuu?
Kun viettitaso nousee korkeaksi, koira kuumenee ja alkaa haukkua. Molemmat. Haukkuvat ja ilmoittavat myös, kun joku tulee pihaan. Hakumetsä.

8. Millaisia kisatavoitteita sinulla on koirasi kanssa?
Soolon kanssa ensin kolmosiin nousu agilityssä ja kisaaminen haun alokasluokassa. Keijon kanssa toivon pääseväni pidemmälle agilityssä, samoin haussa kisaaminen tavoitteena. Todennäköisesti pyörähdämme myös TOKO -kisoissa ja RallyTokossa.

9. Kuinka monta kaulapantaa koirallasi on?
Yksi tai kaksi molemmilla. En oo kovin innokas keräilemään näitä, vaikka jotkut hienot pannat molemmille onkin haaveena! Kämppiksellä oli ainakin 20 erilaista takkia Emmi-koiralleen…

10. Milloin olet ollut koirastasi erityisen ylpeä?
Varmaankin jotkut onnistuneet treenit molemmilla. Niiden kanssa on niin ihanaa tehdä, kun molemmilla on kauhea hinku päästä duuniin!

11. Kiinnostaisiko sinua alkaa joskus kasvattajaksi?
Tosi monta vuotta olin sitä mieltä, että musta aivan varmasti tulee joskus colliekasvattaja. Enää en haaveile siitä niin voimakkaasti, mutta pienenä unelmana sekin elää vielä. Aluksi olisi mukavaa saada jommallekummalle pojista pentuja (luultavasti tulossakin aika pian ;)), päästä siten hieman sisälle siihenkin touhuun. Kasvattajalla on kuitenkin aika paljon vastuuta ja tietotaitoa on oltava paljon, jotta siihen hommaan voi ryhtyä!
Ehkä joskus, ehkä ei.

Kuvat: Ilona Karjalainen.

2 vastausta artikkeliin “colliehaaste”

  1. Oi miks en oo löytänyt tämmöistä blogia aiemmin! Tosi kivoja kuvia, hyvää tekstiä ja PK lajeja 😉 Ehdotuksena, olisi kiva joskus nähdä teidän tottisteluja videolta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *