ruuansulatuselimistöä ja epäonnistumisen pelkoa

Heissulivei! Tänään on ollut superhyvä fiilis. Viime viikolla mulla oli vielä hirveä stressi päällä, kun meinasin jäädä koulun aikataulussa jälkeen. Helpottaa mielenhallintaa kummasti kuitenkin heti, kun pääsee takaisin rytmiin.
Meillä on ollut tällä hetkellä opettelussa ruuansulatus. Ollaan leikelty taas eläimiä koululla ja opeteltu niistä raadoista tunnistamaan, missä on mikäkin ohutsuolen osa, umpisuoli ja paksusuolen rakenteet. Näissä on aika paljon eroavaisuuksiakin eri eläimillä, joten opeteltavaa riitti.


Tää Niilin kroko oli tuotu jostakin pienestä eläintarhasta meidän koululle selvitettäväksi, miksi se on kuollut. Syytä ei kuitenkaan varmaksi löydetty, ehkä tuberkuloosi tai jokin muu keuhko juttu.
Se oli vasta 15v, kun yleensä ne elää n. 80vuotiaaksi, ellei pidempäänkin (kuin ihmiset). Mulle oli uutta, että ne voi hengittää tosi harvoin, esim kerran 10min aikana. 😮 Joten vähän aikaavievää hommaa selvittää, miten toinen hengittää xD

Ruuansulatuksessa suulliset tentit oli mulle taas vaikeita, mä olin kyllä opiskellut hyvin, mutta jotenkin jäädyn siinä tilanteessa, jos heti alussa joku menee hiemankin vikaan. Sain siis uusia kyseisen tentin kolme kertaa, että pääsin läpi! Huhhu, meinasi epätoivo iskeä. Olenko mä oikeasti näin tyhmä?
Mulla oli päivä, jolloin olin aika maassa epäonnistumisieni kanssa. Mietin, että ei musta koskaan taaskaan tuu mitään, enkä selviä. Pelolle ei kannata alkaa antaa edes pikkusormea – se vie koko käden!
Netistä lukiessa muutamia motivaatiokirjoituksia, aforismeja ja lainauksia alkoi usko itseen pikkuhiljaa palautumaan ja ymmärtämään, että tää juttuhan mun nimenomaan tarvii oppia. Mun tarvii osata epäonnistua. Se ei oo heikkous, mä saan antaa itelleni luvan epäonnistua. Mä oon aina ollut se suorittaja-tyyppi, joka haluu tehdä tunnollisesti hommansa.
Mä todennäköisesti vaan turruttaisin itseni loppuun, jos en hyväksyisi itseltäni moista ja ruotisin itseäni tällaisista pienistä asioista. Hyvä huomio oli, että maailmassa on vielä niin paljon muutakin kuin yksi anatomian suullinen tentti 😉

Ruuansulatuksesta meillä oli ensikertaa myös kirjallinen tentti, jossa opettaja antoi kolme essee aihetta, joista sun täytyy sylkeä kaikki tieto paperille. Tää oli mulle selkeästi helpompi, kun pääsin heti ensimmäisellä kerralla läpi. Kirjoitin hampaista, ohutsuolesta ja lehmän mahasta. Ruuansulatuksen kanssa arvostelu on ollut myös vähän tiukempi, mutta onhan tää tärkeä aihe.


Eläinlääkisopiskelijoiden leffa-ilta, sohvalla vieressä karvaturrit 😉

Ruuansulatus on musta ihan äärettömän kiinnostavaa, ne on ihmisellekkin ”toiset aivot” ja uskon, että kaikki kehon hyvinvointi lähtee sieltä. Ruokaremonttia tehdessä kiinnostuu kaikesta mahdollisesta sen ympärillä ja on äärettömän siistiä, että oppii oikeasti vähän ymmärtämään, mitä siellä eläimen tai ihmisen sisällä tapahtuu.. 🙂 Melko pintapuolisesti me vielä näitä asioita käydään, mutta eiköhän päästä syvemmällekkin saloihin, kunhan saadaan perusasiat haltuun.


Kotikatu muutama viikko takaperin – nyt on jo lämmintä!


Jee! Mami vie agilityyn!

3 vastausta artikkeliin “ruuansulatuselimistöä ja epäonnistumisen pelkoa”

 1. Moikka!
  Laitoin hakupaperit emuun vähän aikaa sitten ja toivon nyt, että nappais ja pääsisin tarttoon opiskelemaan eläinlääkäriksi. Oon jo miettiny mahollista muuttoa sinne ja mietinki, että millä alueella siellä kannattais ettiä sitte asuntoa? Kuullema pitää aika äkkiä alkaa ettiä asuntoa kun sisäänpääsy selviää ni nää on varmaan hyvä selvittää etukäteen 😀 Kiva lukea millaista siellä on ja sulla on aivan ihania koiria 🙂

  1. Heippa! Oot ainakin ollut hyvissä ajoin liikkeellä, saat koululta varmasti vielä vahvistusviestiä, että kaikki tiedot on tulleet oikein perille 🙂

   Hyviä sivustoja asuntojen etsimiseen on muun muassa kv.ee ja city24.ee, jonne omakin vuokranantaja oli kämpästään ilmoittanut. Sisäänpäässeille tulee kyllä varmasti vahva tietopaketti kaikesta asunnonhommaamisesta ym. käytännönasioista – mä kerkesin vielä ennen koulua käymään täällä vierailulla ja hommaaman kämpän samalla reissulla:) Asunnon vuokraus täällä poikkeaa hieman Suomessa totutusta.
   Noilta sivustoilta voit katsella etukäteen vähän tarjontaa, mikäli kiinnostaa. Itsellä asunto on Kesklinnassa ja tästä keskustan alueelta suosittelenkin asuntoa katselemaan, tai sit lähempää koulua (Tähtvere).
   Annelin on kuulemma sellainen alue, jossa kovin moni suomalaisista ei mielellään asuisi. Kulkuyhteydet täällä on hyvät, mutta musta on silti ollut äärettömän mukava asua näin keskustassa, kun on kävelymatka suurimpaan osiin paikoista ja isohko osa luokkakavereista asuu myös lähistöllä:)
   Ja hei, älä säikähdä, jos löydät kämppiä, joissa on suihku keskellä ohohuonetta tai sähkökaappi vessana – niitäkin vielä löytyy ;D

   Toivotaan, että sun hakukerta tärppäisi! Ja kiitokset kehuista, noi karvaveijarit on kyllä ihania! 🙂

   1. Kiitos tosi kattavasta vastauksesta! 🙂 ja joo oon tosi ajoissa liikenteessä ja koululta tullutkin vahvistus, että hakemus ja SAT pisteet tulleet perille, eli ei kun jännittämään 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *