tottistelua koko päivä !

Tänään oltiin Aktiivicollieiden tottispäivässä, täällä Längelmäellä, kouluttajana jällleen Markus Kuusela, niinkuin viimekin vuonna.
Huhhuh, nyt vähän väsyttäää ! Aamulla herätys aikaisin, kymmeneltä hallilla ja viiden jälkeen kotiin.

Soolo oli nuorin osallistuja, joten me oltiin vuorossa ensimmäisenä. Otettiin ihan vaan kontaktiharjoituksia ensin siten, että pentu vaan on siinä edessä tekemättä mitään ja sitten kun vilkaisee, niin vahvistetaan namilla. Tätä oltiinkin jo tehty aiemminkin ja sujuu kai ihan kivasti. :–)
Sitten myös sivulletuloa.. Markus opetti, että pentu otetaan ensin eteen ja sitten siitä ohjataan oikealla kädellä avustaen sivuun – oppii samalla käyttämään takapäätäänkin, kuin tulemaan myös oikeaan paikkaan. Palkka tulee vasemmasta kädestä, vasen käsi kiinni jalassa, niin että kattoo ylös päin ja on tiiviisti sivulla.
Ja oppii siis myös kierähtämään etukautta sivulle, koska niin haluaisin sivulletulon opettaa Soololle, enkä takaa kiertämällä. Me ei olla opeteltu tota edestä tulemista yhtään, pelkästään sitä, että on siinä sivulla ja siitä askel eteen ja näin, eli vähän niinkun lennosta sivulletuloa. Mutta niin, tosiaan ehkä se oppii samalla sen pyörähdyksen tuossa sitten, jos näin tehdään. ;–) Itse seuraamista, liikettä siis, aletaan kuulemma harjoittelemaan vasta sitten, kun perusasento on varma.

Toisella kierroksella otettiin myös vähän pieniä kontaktijuttuja, nyt pentu sai ensin mennä vähän omia polkujaan ja sitten mä lähdin karkuun ja pentu tulee sitten perässä ja saa namia. Tääkin ihan tuttu juttu jo entuudestaan, vaikka näitähän saa tehdä vaikka kuinkapaljon pennun kanssa ;–))
Otettiin myös luoksetuloa, Markus piti Sooloa kiinni, mä juoksen karkuun ja huutelen montakertaa pentua ja lopuksi vielä kaiken lisäksi kaadun kun meen takaperin karkuun : D: D Eli eikun uusiks, vaan yks-kaks käskyä (..mulla on muutenkin ihan turhana tapana antaa useampi käsky aina välillä, pois se!) ja sitten vielä yritän pysyä pystyssäkin ! Nyt onnistui ja sitten vielä kolmaskerta. Soolo toki onnistui joka kerta tosi hyvin.

Koko päivän lopuksi Markus vielä leikki pennun kanssa ja neuvoi muakin, että miten leikkisin sen kanssa. Ja hohhoh, mä oon kuulemma leikkiny just tyypillisesti väärin. Eli repiny vaan sitä lelua ikäänkuin sen suusta pois, kun siis pitäis just koiran tehä se työ. Enkä ees ollu tajunnu tätä omassa toiminnassa. Aatellu et se rupeis revittämää siitä, vaikka se vaan enemmäänkin latistaa sitä intoa siihen. Toki ollaan leikitty niin, että pentu saa mahdollisimman paljon voittaa, mutta kuitenkin jollakin tapaa väärin.

Kingin kanssa leikkiessä mulla ollu joskus aikasemmin tyypillistä se, että oon yrittäny tyrkyttää sitä lelua sille suuhun… ja ihmetelly, että miksei se leiki ja innostu.. kun taas sen pitäis olla se saalis – ei kai nyt saaliskaan juokse suoraan surman suuhun??
Ja muistan, kun vielä viime vuonna kun oltiin Markuksen/Aktiivicollieiden koulutuksessa Kingin kanssa, niin vannoin, että Kingi ei leikkisi , mutta hmmmm, mitäs kummaa se nyt tekeekään !! Mä en vaan osannu sillon ollenkaan !
En kyllä muista, että leikkikö se jo tollon silleen kotona vaan, vai oliko ongelma vaan reeneissä, kun siis jossain vaiheessa oli se, etten meinannut saada sitä reeneissä leikkimään ollenkaan… joskin nykyään kyllä taistelee sielläkin. Noh, ei kai sen väliä. Aina toi on kumminkin ollu niin ahne, että se on ollut helppo tapa motivoida tuo ruualla :–)

Pentu sai myös opetella häkissä olemista ekaa kertaa kunnolla, välillä se vähän sieltä vinkuikin jo, mutta veteli isoimman osan ajasta ihan rennosti sikeitä((;
Paikalla oli myös tottelevaisena Soolon ihanainen serkku Rose (Maple Yard Doomsday) ja Eeva ! :–)

Mutta vähän ehkä harmittaakin, kun en ottanutkaan Kingiä ollenkaan tuonne, kun kumminkin sillä olis ollu niitä ongelmiakin jo tiedossa enemmänkin ja sen kanssa olis voinut enemmän tehdäkin, kun pikkuisen. Olis voinu vaikka sen toisen osan olla tehdä sen kanssa jotain. Kun tuntuu, että vähän pyöritään paikallaan sen kanssa, eikä edistytä oikein mihinkäänpäin, paitsi uusia temppuja ollaan opeteltu, mutta tokoilussa :: D
Mutta joo, siis päivän anti oli kyllä ihan jees ja taas tuli jotain juttuja tuun kyllä soveltamaan Kinginkin kanssa. :–)
Kuviakin piti tulla, otin kyllä kameralaukun mukaan, mutta ite kamera jäi keittiön pöydälle latautumaan, jees ihana muisti !

Isoimmaksi kotiläksyksi siis opetella tuota sivulletuloa esim. jokapäivä ruokakupilla saa monta toistoa aikaan. Kuukauden päästä pitäis kuulemma jo osata jonkin verran käyttää takapäätään sivullepäin edestä. :–D
Ja sit kans sitä leikkimistä ja vapaanaoloa ymsyms perus.

——

Tottistelun jälkeen päästiin vielä moikkaamaan Pikiä, Tildaa ja pikku-Unnia
(ja Hönöö kans !), kun reenit loppui vähän aikaiseen ja kyyditykset tuli sitten sillon sovittuun aikaan, viideltä.
Pennut sai vähän leikkiä ja sitten otettiin iiiihan pikkusen vielä aksaa – mutkaputkea ja hypyillä myös jotain pientä, mm. eteenlähetystä namialustalle, pientä ohjausta esteiden välistä ja takaakiertoa. Tässä voidaan alkaa jo pikkusen kauempaankin.
Pitää harjotella myös odottamista paikallaan, et mä voin mennä vähän kauemmakskin kun pari askelta.
Lopuks vielä ennen kotiin lähtöä katottiin hampaita ja harjoteltiin näyttelyseisomista:)

PS. Ostos/lukulistalle Salme Mujusen Saalisvietti -kirja ja Tie tottelevaisuusvalioksi -kirja.

3 vastausta artikkeliin “tottistelua koko päivä !”

  1. Kiva lueskella näitä treenijuttuja. Mukavaa, että touhuat niin aktiivisesti Soolon kanssa. 🙂

  2. Vitsikun te tosiaan teette ton Soolon kanssa aktiivisesti, siitä tulee vielä niin hyvä tokokoira että ei mitään rajaa :)! Mulla on kanssa toi Tie tottelevaisuusvalioksi-kirja, se on tosi hyvä, suosittelen. Tietty ne harjotukset ei ihan kaikille sovi mutta meillä ainakin on toiminut. Harmi kun ton kirjan sain vasta kun Voitto oli joku puolivuotias, niin kaikki pikkupentujutut jäi tekemättä (vaikka hirmunen kakarahan se vielä sillonki oli :-D). Mutta ehkä sitten toisen koiran kanssa joskus aikanaan!

  3. Kiva että joku muukin lueskelee joskus näitä juttuja, vaikka lähinnä itelle kirjottelen muistiin näitä. 🙂
    Ja Soolo onkin niin energinen ja villi pentu, että tarviikin tekemistä !

    Hihii, no saa nähdä mitä siitä tulee isona ja mitä osaan sille opettaa… ;;)
    Voisin tulla vaikka lainaamaan ton kirjan sulta, jos en pysty ite ostamaan, ellet ihan välttämättä tarvii sitä kokoajan :D:D Kirjastosta oon kyl yrittäny sitä lainata jo jonkun aikaa, nyt vaan kokoajan lainassa jollaki, mutta toisaalta tekis kyllä hirmusesti mieli tota ihan ikiomakskin ! hmmm.. Ja joo, no et kai sää nyt niin kamalasti menettäny siinä, nuorenahan sä oot sen kanssa alotellu kaikkea ja se on hirmu taitava !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *