Solpsukka tokokoirailee.

Tää päivä meni Solpsukan kanssa Aktiivicollieiden tottispäivässä. Kouluttajana taas jo tuttu Markus Kuusela. Mukana oli meidän lisäks 8 koirakkoa.
Päivä alkoi jo aamulla kymmenen aikaan, tuli jälleen vähän hoppu, vaikka matka olikin lyhyt, mutta just ja just kerittiin, kun oltiin nuorimpana aloitusvuorossa. Ja oli se kuulemma ”pikkuisen” kasvanutkin viime kerrasta !

Ensin tarkistettiin, miten kotiläksyt oli tehty, eli sujuuko edestä sivulletulo ! Ja kaipa se sujui ihan jees. Solpsukka rupesi jo ennakoimaankin siinä, oon tätä huomannut kotonakin jo pikkuisen, mutta en oo vielä puuttunut.
Täytyy vissiin sanoa, että vasta toissapäivänä se oppi kunnolla tulemaan tuosta edestä sivulle, kun tajusin vaatia siltä sitä jo, enkä ohjannut niin selvästi enää, niin hokas sen melkein heti ja nyt se jo nätisti käyttää takapäätään ja kääntyy siitä sivulle, jee !
Mut tuohon ennakoimiseen vaan semmonen ohje, että sitten harjotellaan pelkkää eteentuloa muutaman toiston verran, sit taas sivulle ja eteentulo jne. Eli ihan perus.

Sitten Markus opetti mulle, että miten voisin aloittaa seuraamisliikkeen opettamisen imuttamalla.
Tää kumminkin alotetaan kunnolla kotona harjoitella vasta sitten, kun itse sivulletulo edestä sujuu tositosi hyvin, nyt kirjotan kumminkin muistiin jo.
Eli namikäsi siihen sopivalle korkeudelle, niin että koiran pää on ylhäällä, muttei se kumminkaan joudu pomppimaan, sitten siitä vaan vahvistellaan namilla välillä. Käännökset vasemmalle tärkeitä, niitä paljon. Ja kun käännös tulee vasemmalle, niin namikäsi menee taaemmas ! Ja käsi ei saa olla muutenkaan liian edessä, mulla oli siihen taipumusta kun useemman kerran siitä huomautettiin, sama myös siinä, että mun pitää kävellä reippaammin.
Sitten voi pikkuhiljaa alkaa välillä nostamaan sitä kättä, ettei kokoajan tuu namivirtaa ja koira silti menee siinä ja sitten kun edetään edelleen, niin käsi onkin jo taskussa jnejne. Markus siis ite opettaa nykyään koiransa tällä taktiikalla.

Tehtiin myös muutama luoksetulo. Vauhti oli jees. Otettiin pari kertaa silleen, että pentu tulee jo eteen istumaan siinä. Mun pitää erityisesti kiinnittää huomiota, että mitä mä teen mun käsillä, koska niiden perässähän se ohjaantuu vinoon jos mun kädet on vähänkin vinossa ja ihan turha opettaa jo nyt vinoa eteentuloa, kun voi suoraankin opettaa oikein. :–D Eli joo, kaks ekaa kertaa meni silleen, että pentu tuli himppasen vinoon, eka mun vika ja sitten tokalla kerralla se olis tullu jo sivulle asti ja sit kolmannella yrittämällä tuli hyvin, kun ohjasin enemmän käsillä siihen keskelle. Ja pennusta pidettiin tietty taas pannasta kiinni, kun mä lähdin menemään.

Harjoiteltiin myös eteenmenoa. Ensin mä pidin Soolosta kiinni, Markus otti superkivan lelun ja laahas sitä ensin siinä edessä vähän matkaa maata pitkin, jätti siihen ja sitten Soololle ”eteen” käsky ja irti pannasta, jolloin tuo ampas oikein innolla sinne lelulle –> kamalat kehut ja pileet, yritän saada sitä tuomaan lelua mulle, mutta se ei ookaan niiiiin helppoa, kun ehkä pitäisi. Tähän sanoi, että pitäis olla kaks yhtä kivaa lelua, et saa sitten sillä toisella, eikä tuu koiralle mieleenkään kiva ”jahtaamisleikki”.
Tehtiin vielä siten, että voin kotonakin harjotella tätä yksinään, eli koira hihnaan ja vien superlelun vähän matkan päähän, silleen ettei Soolo saa sitä kumminkaan ja sitten mennään takasin ja lähetetään sinne lelulle se ja sama kuvio kun yllä loppuun.
Ja leikkimiseen mulle taas kommenttia siitä, että sitä lelua ei tarvi repiä koiran suusta pois, vaan koira ite repii ja silleen, kun se kumminkin niin innokas siihen on. Ja sit kun koira irrottaa ite, niin se ei saakaan sitä heti enään takasin suoraan suuhun, vaan se on taas saalis. Ja nyt pitää alkaa leikkimään myös siten, että mulla on monta kivaa lelua ja niillä sitten !!
Huoh, ehkä mä joskus opin, kun joku tarpeeks monta kertaa mulle tästä sanoo ! :::: )

Markus sanoi, että Soolo on (kuten oon itekin kyllä jo huomannut : D ) melko dominoiva – eli huomas tänäänkin kun tuolla rupes astumaan, repimään hihoista, lahkeesta ja komentamaan. :’–D Tähän pitää vaan kunnolla puuttua ja kieltää sitä tuosta.
Muuten kyllä tuli kommenttia, että Soolo on tosi kivanolonen ja reipas pikkuinen pehkonalku, hihiii;–)

Päivänaikana tuli myös muiden suorituksia katsellessa monia hyviä vinkkejä ja juttuja, mitä voin hyödyntää esmes Kinginkin treenaamisessa, en kumminkaan jaksa enää niitä kaikkia juttuja kirjoitella, mutta toivottavasti jotain ainakin säilyy mielessä ilmankin.
K:lle pitäis aloittaa kunnon seuraamiskuuri, että se oikeesti oppis käyttämään takapäätäänkin kunnolla, kyllähän se sitä jotenkin käyttää, mutta ei niin hyvin kun haluaisin – ehkä siks että en oo sitä kunnolla siihen koskaan opettanutkaan. :–D Sitten vois saada noutoon vähän lisää vauhtia.

PS. Sain vihdoin Salme Mujusen Tie tottelevaisuusvalioksi ja Saalisvietti koiraharrastuksessa -kirjat lainaan, jeeesss nyt opiskelees!

2 vastausta artikkeliin “Solpsukka tokokoirailee.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *