maukkaita keksei !!! aktiivicollieiden treeeneis

Oltiin pitkästä aikaa Aktiivicollieiden tottiskoulutuksessa, kouluttajana jälleen tuttu Markus Kuusela.
Varotus; romaani eessä.

Nyt oli yllättävän kiva treenailla, olin ihan rennosti, enkä jännittänyt enää niiin paljoa, kun muistan edellisissä koulutuksissa jännittäneeni. Mulle vähän mainittiinkin siitä, lol.:D:DD
Sairaan kivaa oli myös, kun Juulia&Voitto ja Jenna&Sipi tulivat kans mukaan ja nähtiin pitkästä aikaa!!<: Tarjoilutkin oli aika jees, kahvin kanssa jotain suklaaleivosta ja sit vielä suklaakaurakeksejä nomnom kelpas treenailla:--) Tehtiin Solpon kaa ihan kiva treeni; eka eteenmenoa. Ihan ensimmäisen meni sinänsä tosi hienosti, mutta se kaikki muu häsellys siinä oli ihan hirveetä. Tai kun Solppo haukku ja teki kaikkea muuta turhaa. Tähän kun M neuvo viemään koiran vaikka pannasta, niin kaikki suju taas niiin sata kertaa helpommin, ei tullu mitään turhia puksutteluja tms. Toka kerralla se sitten rupes ennakoimaan maahanmenoa, käskin sit kumminkin vasta lopuks lelun luona maahan kun meni vähän himmaillen. Seuraavalla kerralla sit rikottiin vähän kaavaa ja mä peruutin koira jalkojen välissä lelulta eka vaan muutaman hassun metrin ja sitten vähän enemmän ja nyt ei otettu maahanmenoja ollenkaan. Jes, tästä hyvä jatkaa. Tämän jälkeen tehtiin seuraamisia. Mä oon aina jotenkin olettanut, että meidän vasemmalle käännökset ois hyviä ja soolo käyttäis takapäätään hyvin, mutta tosiaan viimepäivinäkin mulle on tullu vähä semmonen mieleen, että ne saattaiskin olla vähän väljiä, en oo kumminkaan heräämättä tekemään niille mitään... ja niin tosiaan kävikin, että sain kuullakkin siitä ihan. Nyt ruvetaan treenaaman näitä ja palkataan niistä käännöksistä.
Eli palkkaan siinä käännöksessä, enkä silloin kun oon jo ottanu käännöksen jälkeen viis askelta seuraamista, niinkun kärjistetysti oon nyt tosi pitkään tehnyt. Solpon seuraaminen väljääntyy käännöksissä. Tätä piti vielä erikseen kysyä, kun en siinä tehdessä oikein sisäistäny että mitä!
Sit tehtiin liikkeestä istuminen, maahanmeno jne. Istumisessa pitää auttaa koiraa tosi paljon, ei oikein osaa sitä vielä. Tätä treenaillaan nyt!! Seisominen ja maahanmeno sujuu hyvin, ainakin luulisin. Otettiin sit vielä maahanmeno ja siitä luoksetulo, ihan kiva. Vauhtia vaan vois olla lisää, teknisesti jees.

Tän jälkeen tehtiin NOUTOA.
Eka näytettiin ehkä maailman noloin nouto, ei oikein mitään hyvää siinä. :—D Joo, se toi mutta ihan kamalan hitaasti ja luovutuskin ehkä joku järkyttävin ikinä….. mutta nyt sitten vähän tähänkin reippaasti parannusta heti, kun laitettiin noutokapulaan naru kiinni ja sitten avustaja vähän nyppäs siitä, kun koira tulee kapulalle. Solppohan kiihty silmissä heti siitä, lähti ehkä noin miljoona kertaa nopeemmin kapulalle noutamaan! Takasin tulossa huutelin sitten tulemaan taas ja kapula tippuu. Siisti, pitää kehitellä joku avustamaan tässä useamminkin!
Luovutusta pitää kyllä nyt treenailla erikseen, oon jotenki olettanut, että se on tosi hyvä ja näin mut ilmeisesti se ei sit osannutkaan YHTÄÄN. Se otekin oli surkein ikinä tuolla lol. Mut nyt tää treeniin myös!

Toiselle kierrokselle meitä ei enää huolittu, kun tehtiin niin paljon ekalla kertaa. Päästiin kumminkin sit vielä paikkamakoilemaan jennan loistoideasta ryhmässä. Soolo oli ihan järkky kiljukaula (tai oikeesti pitäis sanoo varmaan HAUKKUkaula) jälleen, mutta saatiin sinne hyvääkin suoritusta.
Mutta taas heräs siihen, että tässä on niiiiiiin paljon treenaamista vielä ennen kun aletaan ajattelemaan vakavasti kokeita. Aamulla makoili rennosti ennen ruokaa sen jonkun 4min, mutta tommosessa ryhmä treenissä se häiriö on vaan jotenkin niin kova, että Soolo rupee komentamaan mua. Ryhmän jälkeen tein vielä loput namit loppuun paikkista siinä sivussa, kun joku muu vielä tokoili vapaasti seuraamisia ym ja soolo oli jo ihan letkeen rauhallinen. Pari puksua, mut olin oikeen tyytyväinen kumminkin. (y) (y)

Markus vielä puhu, että kesällä kokeisiin sitten mekin vaan…….. ööö joo. Jos noi haukut saadaan kuriin ja toi paikallamakuu! Siihen pitää kehitellä rutkasti häiriötä ym. Ottaa nyt sitä tosi paljon eri paikoissa, mm. uloslähtiessä vois olla ihan jees, kun puen ym niin vois olla aika paha solperolle maata siinä vaan! Nyt oikeesti treenataan tätä!
Häkissä olo sujui pääpiirteittäin jotenkuten. Se ei huutanut kokoaikaa, muttta ei myöskään ollut hiljaa kokoaikaa. Rupes huutamaan sillon, kun muut leikki jotain kiihdyttävää leikkiä mut rauhassakin oli sitten. Ehkä se tosta… Olin sairaan kateellinen, ku viereisessä hallissa yhen naisen koirat vaan oli ihan rennosti HÄKIN OVI AUKI ja molemmat siellä eikä lähteny minnekkään vaikka muut teki………… ehkä soolokin joskus (never:D:D)…

Paljon puhuttiin päivän aikana myös teoriaa. Mm. saalisvietistä keskusteltiin aika paljon, mitkä ovat sen osa-alueet ja miten sitä hyödynnetään sitten myös koulutuksessa. Liian usein ihmiset tekevät niin, että kun huomaavat, että koira alkaa väsyä, niin se viedään autoon/häkkiin lepäämään heti. Just sillon pitäis nostaa se vietti vielä ihan korkeelle, saalistuttamalla… mutta sillon ei enää saadakaan lelua suuhun, vaan viedään häkkiin niin että lelu jää tappamatta:)
Muuten koira oppii samaan, kuin se opettaa meitä kotona, esim. sohvalla. Työntää kuonollansa että rapsuta ja ihminen aina rapsutta, eli tässä siis opettaa kans ohjaajalleen, että : esittää väsynyttä -> pääsee lepäämään. Ääh, oon tosi huono selittämään näitä teoriassa jälkikäteen, vaikka ymmärsinkin asian ytimen päivällä. : D

Toinen juttu, mikä mulle koitettiin jauhaa päähän, että miten mä opetan mun koirani kiljukauloiksi itse… tai siis tommosiks äänteleviks. Kingikin nimittäin aika samanmoinen. Oon aina, kun toi on ruvennu puksuttamaan, niin ruvennu tekemään vaan jotain tai siis jatkanu saalistuttamista tms, vaikka ne tilanteet, milloin se alkaa komentamaan, pitäis minimoida ja saada koira käskyn alle, ennen kuin se alkaa tekemään tuota.
Ja koira komentaa mua ihan helposti, mä rupeen aina tosiaan tekemään jotain sille mieluista. Tähän pitää ihan oikeesti ruveta kiinnittämään huomiota… koska vika jälleen mussa, eikä koirassa :–) onneks näin päin, mut pitää vähän nyt kiinnittää taas enempi huomioo omaan tekemiseen :–))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *