SAT Biology -testi

En tiedä, kiinnostaako blogin lukioita lainkaan tällaiset opiskeluuni liittyvät postaukset, voit siis skipata nämä, jos vain koirien treeni- ja kisakuulumiset ovat ne juttu, joiden vuoksi tänne olet eksynyt!

Mikä? Missä? Miksi?

Suoritin testin Helsingissä (ainoa paikka Suomessa), koska aion laittaa syksymmällä hakupaperit Tartton eläinlääketieteelliseen, Viroon. Kouluun pääsemiseksi vaaditaan tämä testi, joten ilmoittauduttiin muutaman koulukaverin kanssa kokeeseen, jotka ovat siis myös hakemassa kyseiseen kouluun. Kyseinen testi tarvitsee suorittaa myös Viron ihmislääkikseen hakevien.
Tartton eläinlääkiksessä SAT-testi merkitsee 80% sisäänpääsystä, 20% sisäänpääsystä puolestaan ratkaisee motivaatiokirje, työkokemus, sekä koulumenestys (suoritettujen lukiokurssien lukumäärä matikassa, bilsassa, kemiassa, fysiikassa, sekä YO-kirjoitukset).

Mietin, kirjoitanko tätä juttua tänne edes ennen sitä, kun tiedän, minkälaiset pisteet olen itse saanut. Mutta no, jos olin huono ja paska, niin onko se nyt sitten niiin noloa kertoa, että oho – yritetääs ensi vuonna sitten uudelleen! Oikeasti en osaa arvioida oikein yhtään, miten se meni 😀

Testissä testataan pääasiassa lukiotasoisia kysymyksiä biologiasta. Kokeesta on mahdollisuus valita E/M -painotus, joista E painottaa ekologiaa ja M molekyylibiologiaa, joka on mieluisampaa itselleni! (valitaan jo ilmoittautuessa kokeeseen)
Itse olen käynyt kaikki biologian kurssit lukiossa, sekä lukenut tänä vuonna muutaman kurssin avoimessa yliopistossa biologiaa, joten testin vaikeus oli minulle lähinnä siinä, osaanko ja ymmärränkö kyseiset asiat englannin kielellä. Koin käsitteiden opettelun englanniksi vaikeimmaksi asiaksi, joskin onneksi suurin osa sanoista ovat samankaltaisia, kuin suomenkielelläkin.

Itse koen olleeni lukioaikana melko huono englannissa, mutta itse testi ei kuitenkaan ollut niin vaikea, kuin odotin! Eli ei kannata yhtään pelätä sitä, vaikka englannintaidot eivät lukiossa olleetkaan huipputasoa!

SAT -testejä järjestetään Helsingissä noin kuusi kertaa vuodessa ja se maksaa n. 50e. Lisää tietoa testistä löydät mm. Annen blogista, joka oli mulle aika hyödyllinen testiin osallistumista miettiessäni.
Toiset hyödylliset sivut ovat esimerkiksi Collegeboard.org, jossa tapahtuu myös testiin ilmoittautuminen ja sieltä löytyy myös muutamia helppoja harjoitusjuttuja.

Itse käytin harjoittelun tukena pääasiassa The Princenton Review ”Cracking the Sat Biology E/M Subject test” – kirjaa (kuvissa), joka maksoi vaivaisen 10e. Mun mielestä tosi kiva kirja, sitä oli yllättävän helppo lukea! Luin kirjan kerran kunnolla läpi – alleviivailin ja selvitin itselleni vieraat sanat ja käsitteet, joitakin myös ihan uusia juttuja tuli opittua!
Toisen kerran kävin kirjan läpi hieman selaillen ja vaikeimpia asioita kerraten. Tein myös lähes kokonaan yhden kirjan lopussa olevan ”harjoituskokeen”. Kirjassa on lähemmäs viisisataa sivua, mutta se ei kyllä siltä tuntunut sitä lukiessa, koska se sisältää niin paljon kuvia ym oheismateriaalia.
Kertailu kavereiden kanssa, kysely ja mieleenpalauttaminen sitä kautta oli myös ihan kivoja opiskelutapoja, meitä kun oli kumminkin useampi lähdössä kokeeseen.
Lukeminen jäi aika vähäiseksi itselläni, joten odotukset tuloksen kanssa eivät ole hirvittävän korkealla, mutta katsotaan, mihin tuo tällä kertaa riitti!

Testin jälkeiset fiilikset

Matkattiin Alkio-opiston porukan kanssa Helsinkiin niin, että koko auto oli täynnä! Onneksi, sillä sai vähän bensakuluja jaettua porukan kanssa. Reissu oli kaikkiaan tosi kiva, pääsin mm. matkustamaan ensimmäistä kertaa metrolla (jippii :D) ja muuta kivaa!

Mukaan ei tarvitse ottaa muuta, kuin Collegeboardista tulostettava lomake, pyyhekumi ja lyijykynä. Kaikki vesipullot ym on kiellettyjä, mut ne saa laittaa kyllä laukkuun sitten:) Paljon rennompi tilaisuus, kuin esimerkiksi yo-kirjoitukset – joten vaikkapa pukeutumisella ei ole mitään merkitystä.

Kokeessa oli aluksi tosi paljon omien tietojen kirjoittelemista optisille lomakkeille, tuntui ettei tää koskaan lopu!
Se oli kuitenkin hyvä, sillä kokeen valvoja puhui meille jatkuvasti englantia, joten aivot pääsivät vähän ”enkku moodiin” valmiiksi ennen kokeen alkua.
Kokeen kesto oli vaivainen yksi tunti, joka meni ihan huisin nopeasti! Mulle jäi alle kymmenen kohtaa vastaamatta, koska yksinkertaisesti aika ei riittänyt tulkitsemaan joitakin kuvaajia kunnolla, vaikka ne eivät varmasti olisivatkaan olleet niin hirvittävän hankalia.
Lopussa, kun valvoja ilmoitti, että on 20minuuttia jäljellä, hyppäsin suoraan M-vaiheeseen, josta onneksi löytyi tosi helppoja pistesaaliis tehtäviä! Ihan hyvä fiilis jäi, joskin nyt jännittää, millaisia tuloksia sieltä tulee!

Itse tarvitsen testistä 600p, jotta voin laittaa hakupaperit kouluun menemään, täydet testistä on 800p, joten jonkin verran on varaa olla luuserikin, onneksi!

20 vastausta artikkeliin “SAT Biology -testi”

 1. Musta on kiva lukea välillä tällaisiakin tekstejä. Tulee bloggarin persoona tutummaksi ja oppii siitä mielenkiintoisia juttuja 🙂

  Vaikkakaan mitkään pääsykokeet ei ole mulle todellakaan ajankohtaisia tai eläinlääketieteelliset oo koskaan ollutkaan, niin silti tää on musta mielenkiintoista. Koko aikaa en kyllä jaksais lukea kenenkään opiskelusta tms, mutta aina välillä ne on mukavia 🙂

 2. Kiva juttu, jos tällänen vähän blogin muusta massasta poikkeava teksti kiinnosti myös!:) Pitää siis ehkä joskus satunnaisesti jatkossa tehdä jostain muustakin postauksia, kuin meidän treeneistä ja kisoista 😀

 3. Moikka! Näitä SAT – koe -juttuja on kiva lukea:) Olen itse aikeissa tehdä kokeen kahteen otteeseen (toukokuu, kesäkuu). Koe tehdään Aalto-yliopistossa, mutta missä siellä? Entä mihin vuorokauden aikaan? En ole saanut miltään taholta lisätietoa, missä koe tarkalleen on. Aalto-yliopisto kuulostaa aika jäätävän kokoisella rakennukselta:D

  1. Huippua, jos tästä oli jotakin iloa sulle 🙂 Kahteen kertaan tekeminen on hyvä idea, ensimmäisellä kerralla mulla meni keskittymistä vähän siihen tilanteeseen opetteluunkin ja toisella kertaa tulos oli sit parempi!
   Suosittelen ilmoittautumaan heti kyseisiin testeihin – toivon, että sulle löytyy vielä paikkoja! Toukokuun kokeeseen ilmopäivä onkin jo menny. Noi toukokuun ja kesäkuun testit on ne suosituimmat, joten ne myös täyttyvät melko nopeasti. Mullakin oli tarkoitus mennä vielä tekemään kesäkuussa testi, mutta en sit mahtunutkaan siihen, kun heräsin myöhään 😀 Eli oo ajoissa! Onneks mun sisäänpääsy ei jäänyt sit siitä kiinni:)
   Ilmoittautuminen testeihin tapahtuu Collegeboardin kautta, joka oli alkuun ehkä hieman sekavaa, mutta siitä selvisi kyllä! 🙂

   Testipaikka riippuu siitä, minne ilmoittaudut – vaihtoehtoina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu/Ravintolakoulu Perho tai International School of Helsinki, jossa itse kävin tekemässä testini.
   Koe alkoi muistaakseni aamulla ja paikalla oli oltava kahdeksan pintaan. Sayl.fi SAT- sivuilta löydät noi tarkemmat tiedot paikasta ym.

   Tsemppiä hakuprosessiin ja laita ihmeessä viestiä, jos on vielä jotakin kysyttävää! 🙂

 4. Oi! Paljon kiitoksia näin nopeasta vastauksesta!:) Olen onneksi ilmottautunut jo molempiin koepäiviin (toukokuu, kesäkuu). Taisin olla vähän sekava sanoissani.

  Olipa hurjan hyvä tieto kuulla tuosta Sayl.fi SAT-sivustosta. Mua alkoi jo vähän kuumottaa, kun mitään viestiä ei ole kuulunut tarkemmasta koepaikasta:D Olisin pian ollut se tollo Aalto-yliopiston edessä, joka tuijottaa valtavaa kompleksia mietteinään ”Jaahas, mihinkäs tästä sitten?”

  Kysymyksiä saattaa sadella jatkossa, mutta erityisesti motivaatiokirje on tapetilla. Kuinka paljon kirjoitit esim. lukion kurssien sisällöstä? Tarton ihmispuolella ne kaipailee tuollaista tietoa, entä eläinpuolella? Entä onko A4 se suosituspituus?

  Hurjasti tsemppiä vaativiin opintoihisi Tartossa!:)

  1. Okei, hyvä juttu et oot jo ilmoittautunut! 🙂 Hahah, hyvä et oli tuosta hyötyä! Itelläkin ollut aikoinaan noi ihan samankuuloiset ongelmat ja mietinnät opiskelupaikkaa hakiessa:)

   Motivaatiokirjeessä voit mainita vaikka, että oot valinnut lukiokurssisi siten, mikä auttaa sua tulevaisuuden eläinlääkärin opintoja miettiessä tms, et sulla on ollut jo suunnitelmana pidempään hakea eläinlääkäriksi tms. Motivaatiokirjeen pisteytys on mulle vähän mysteeri vielä (itse en ole edes kysellyt paljonko sain pisteitä siitä). Mä siis mainitsin tuohon tyyliin, mutta en alkanut kuitenkaan mitenkään kovin tarkasti selvittämään niitä. Kurssi ym. tiedot tulee kuitenkin todistuksissa ym selville!

   Kirjeen pituus oli kutakuinkin A4 luokkaa. Dreamapply -sivustolla on sit ainakin se tarkka pituus sille, kun hakemusta täyttelet siellä:)

   Tsekkaa myös StudyinEstonia, vaikka siellä ehkä sit enemmän hyödyllistä infoa tänne muutosta ym. sen jälkeen, jos hyväksymiskirje tulee:)

 5. Miten toimit SAT-tuloksien lähettämisen kanssa Tarttoon? Tyyliin step-by-step. Tuntuu jotenkin sekavalta, kun puhutaan sähköisistä tuloksista ja paperisista tuloksista :/

  Kiitos paljon, jos kerkeät vastata!

  1. Heippa!

   En tiedä, tuleeko vastaus sulle enää ajoissa. Ollut kiireitä viimeisten tenttien kanssa, niin blogi unohtunut jonnekkin 😀

   Mutta siis, mä laitoin sieltä Collegeboardin sivuilta, että lähettävät suoraan koululle ne tulokset sähköisinä. Siellä oli joku kohta, mistä sai kyseisen jutun valita. Ja tää on välttämätöntäkin myöhemmässä SAT-kokeessa, että tulokset ehti koululle ajoissa. Löydät varmasti ko. kohdan Collegeboardin sivuilta, johon sun tulokset sinne muutenkin olmestyy. Sieltä sai siis oikein valittua meidän koulun (Estonian University Of Life Sciences), jonne ne tulokset menee sit suoraan! Ja kannattaa siis ennen niiden tulosten tuloa ruksia ko. kohta, niin lähettävät ilmaiseksi.. 😉

   Mitään paperisia tuloksia kyseisestä kokeesta en itselleni pyytänyt lähettämään, eikä myöskään koulu niitä halunnut:)

 6. Hei ja kiitos!

  Kysyin asiasta suoraan yliopistosta ja sain täsmälleen saman vastauksen kuin sinäkin juuri annoit 🙂 Pisteet kerkeävät ajoissa.

  Sain tästä asiasta itselleni pienen paniikin, kun aloin lukemaan vanhempia Tarton eläinlääkis-aiheisia blogeja. Siellä neuvottiin hankkimaan paperiversio tuloksesta. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet.

 7. Noniin, hieno juttu, että selkis sitäkin kautta! 🙂 Joo, on kyllä paljon helpompi hoitaa kaikki sähköisesti nykypäivänä:

 8. Moikka! Tää postaus oli kyl hyödyllinen ainakin ittelle kun oon Tarttoon eläinlääkikseen pyrkimässä. Arvelluttaa vaan noi pisteet kun minimiraja on ens keväänä vissiin 65 ja sain just oman sat kokeeni tuloksen joka oli 590(=59). Kun siis ymmärsin et toi minimiraja olis sitten sat pisteet+ motivaatiokirjeestä saadut pisteet? Nyt punnitsen täällä et menenkö tekemään uudestaan vai koitanko näillä pisteillä?? mitä mieltä olet? Tiedätkö yhtään millaisilla pisteillä sinne on päästy sisään?

  1. Moikka Anna!
   Kiva kuulla, että tästä oli sulle hyötyä. Mä suosittelen sua käymään tekemässä testin uudelleen, mun mielestä alimmat pisterajat, joilla on päässy sisään, on olleet siinä 600 pisteen tietämillä.
   Viime vuonna tosin hakijamäärät tuplaantui, joten uskoisin myös pisterajojen olevan entistä korkeammalla. Eli mä sanoisin, että pikemminkin lähemmäs 650 ois ainakin hyvä saada (?), koska 2v sitten toi 600p oli alimmat SAT pisteet, millä porukka pääs sisään (tietääkseni). Toki voit hakea noillakin pisteillä, mutta jos haluat varmistaa pääsyn, niin ehdottomasti uusimaan testiä! Sulla on onneksi paljon aikaa tässä vielä ennen seuraavaa hakua!

   EMU:n sivuilla lukee näin:

   ”In total it is possible to collect 100 admission points, of which Scholastic Aptitude Test (SAT) in Biology (M or E) can give up to 80 points and your letter of motivation 20 points. The result of the SAT test in Biology (M or E), is multiplied by 0.1; Letter of motivation (maximum 20 admission points altogether). The results are rounded to the first decimal place. In order to qualify you must collect at least 65 admission points.”

   Eli tosiaankin SAT + motivaatiokirje luo ton minimirajan, millä ne hyväksyy hakijan. Hakijat valitaan kuitenkin korkeimpien pisteiden perusteella 🙂

   Tsemppiä hakuprosessiin!

 9. Heippa, ens keväänä hakemassa sinne lääkikseen ja tästä blogistas ollu paljon apua:) semmosta jäin nyt miettiin kun ilmottauduin ekaan SAT testiin ja oon kaikkien kirjotuksista ymmärtäny, että tossa ilmottautumis vaiheessa täytys valita se E/M painotus. Mut ei mulle tullu ainakaan mitään kohtaa mistä valita? Osaatko sanoa kuinka kauan nuo tulokset sitte testistä säilyy ”pätevänä”?:)

  1. Heippa Ida!

   Mahtavaa, jos oon osannut auttaa sua! Joo, muistaakseni näin se oli, että piti valita ilmoittautumisvaiheessa painotus kokeelle. Kokeilin nopeasti katsoa tota ilmoittautumista Collegeboardin sivuilta ja nyt en sitä kuitenkaan löytänyt, eli meet vaan sen ilmoittautumis systeemin mukaan, varmistat, että ko. päivälle on biologian testi & täyttelet lomakkeen, ilman stressiä tosta 😀 Siellä on paljon kaikkea turhaakin, kun kyselevät edellisistä opinnoista, jotka mä ainakin suosiolla skippasin 😀 Ainakin viimestään sit kokeessa saat valita, kumman teet! 😀

   Tohon toiseen kysymykseen en osaa oikein vastata mitään varmaa tietoa. Mulla näkyi kuitenkin näkyvän yli 2 vuotta vanhat tuloksetkin vielä Collegeboardin sivuilla, että tuskin menevät ”vanhaksi” mitenkään pian. Kai noi on vähän samaan tyyliin, kuin suomalainen ylioppilaskoe?

   Tsemppiä kokeeseen ja toivottavasti nähdään vielä Tartossa joku päivä!:)

   1. Joo, sielä tuli kaikennäkösiä kysymyksiä, mut ei tosiaa valittu mitään et M vai E mut toivottavasti kokeessa sitte saa valita, että oon osannu ilmottautuu oikein:D kiitos sulle, toivottavasti!
    Osaatko sanoo löytyykö harjotustehtäviä muualta ku tuolt collegeboardin sivuilt iha muutamii ja toki nois kirjois muutamat testit? Ja sit jotai hyödyllisii vinkkejä kokeesee ja viime hetken valmisteluihin?:p

 10. Tosi kattava teksti! Kiitos tästä. Mulla olisi vielä pari kysymystä tuosta SAT testistä.
  Montako kertaa saa uusia ja katsotaanko siinä parhain pistemäärä mitä olet saanut kokeista? Eli vähän niinkuin yo kokeissakin.
  Maksoiko koe jotain?
  Oliko englanninkieli vaikeaa ja onko se paljon syvällisempää kuin lukion oppimäärä (bilsa) ?
  Kiitos vastauksista etukäteen! 🙂

   1. Heippa Olivia ja kiitos viestistäsi! 🙂

    SAT-kokeen uusimiseen ei mun tietääkseni ole rajoituksia, voin olla väärässäkin. Itsekin kävin aikanaan tekemässä 2 kertaa kokeen, joista korkeimman pistemäärän pisteet toki lähetetään koululle. SAT testejä järjestetään ainakin Helsingissä. Hintaa en enää muista, sillä kokeesta alkaa olla jo 5vuotta aikaa ja saattaa olla muuttunutkin siitä 😉
    Katso lisätietoja testistä: https://www.emu.ee/en/admissions/veterinary-medicine/sat-test/
    Itse SAT-testin biologia oli tasoltaan lukion bilsaa, mutta joillekin toki englanninkieli voi tuoda omat haasteensa testiin. Koulussa englanninkielen käyttöön tottuu kyllä hyvin.

    Tarttoon haku on kerran vuodessa. Parhaiten ajantasalla olevat hakuohjeet löydät osoitteesta:
    https://www.emu.ee/en/admissions/veterinary-medicine/

    Myös ainejärjestömme nettisivuilla on paljon hyödyllistä tietoa hakemiseen liittyen: https://www.suolet.fi/ – käy erityisesti UKK-sivu lävitse. 🙂

    Tsemppiä hakuprosessiin!

 11. Heippa! Rukoilen että vastaat täällä vielä.
  Olen vihdoinkin uskaltautumassa hakemaan Tarttoon, ja olenkin vuoden jo lukenut SAT testiin. Pelkään vain että lukion arvosanojani katsotaan pahalla. Enkusta mulla oli E, Kemiaa/fysiikkaa en edes kirjoittanut ja Bilsasta B. Koearvosanat meni huonon elämäntilanteen takia. Luuletko että nuo saattavat kariuttaa mahdollisuuteni? Ja kiitos mahtavasta blogista, luo mulle paljon toivoa!

  1. Heippa, en tiedä tämän hetkisestä tasosta hakijoiden joukossa, sillä oma koulu alkaa olla jo loppusuoralla.. Vähän luulen, että pisterajat on noussut siitä 5-6v takaisesta.. Kannattaa kysellä Suolet ainejärjestöltä, mikäli haluat tietää edellisen vuoden pisterajoja tai hakijoiden omia tuloksia 🙂 Esim. meidän ainejärjestön sivuilta löytyy UKK -osio: https://www.suolet.fi/ukk

   Koulun sivuilta löytyy myös pääsyvaatimukset: https://www.emu.ee/en/admissions/veterinary-medicine/admission-requirements/
   Eli ei mitään mainintaa siitä, että olis pitänyt kirjottaa fysiikkaa/kemiaa lukiossa – mutta toki niiden lukemisesta on apua Virossa opiskeluita aloittaessa 🙂 Tsemppiä unelmien saavuttamiseen, sä pystyt kyllä siihen! 🙂 SAT testiin kannattaa siis ehdottomasti panostaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *